Kdo je v podjetju v resnici zadolžen za izbiro novih sodelavcev?

Če izpustimo majhna in družinska podjetja, kjer je po navadi lastnik tisti, ki opravlja večino pomembnih del v podjetju; vključno z zaposlovanjem, in se osredotočimo na velika podjetja, pogosto pridemo do vprašanja, kdo sploh zaposluje nove talente. Vsak, ki je sedaj pomislil na kadrovsko službo ima delno prav, ampak ali je res samo kadrovska služba zadolžena za rekrutiranje novih kadrov? Vodje in managerji, ki potrebujejo novega člana se pri tem lahko vprašajo:

1) Ali moj HR sodelavec razume kakšen profil potrebujem v svoji ekipi, da bom lahko dosegel željene rezultate?

2) Ali ima moj HR sodelavec ve, kje lahko najde novega sodelavca z potrebnimi kompetencami?

Če ste si na ta vprašanja iskreno odgovorili, vas je veliko ugotovilo, da bo novi sodelavec imel nalogo dvigniti dobiček, efektivnost v vašem oddelku in da bodo njegovi rezultati vplivali tudi na vašo uspešnost. Ali ni to dovolj velik razlog, da zavzamete aktivno vlogo pri iskanju novih talentov? Seveda tukaj ne govorim o prevzemanju dela sodelavcem na kadrovanju, temveč o tem, da morate postati lastnik procesa in točno opredeliti koga se išče, kje se išče in pri tem tudi sami aktivno podrezati v svojo mrežo poznanstev. Tukaj ne podcenjujem vrednosti in dela kadrovikov, vendar je pomembno da se zavedate, da ste vi, ki ste vpleteni v poslovanje tisti, ki točno veste kaj potrebujete in s čim se bo moral novi član ekipe spopasti. Kadrovik ima nalogo, da zagotovi, da se osebnostne vrednote in delovne izkušnje izbranega kandidata ujemajo z smernicami podjetja in vašim zahtevam. Po tej točki pa v ospredje ponovno pride vodja oziroma manager, ki ne sme zanemariti svoje vrednosti v procesu iskanja novega kandidata.

Vsaka minuta, ki jo investirate v proces, se bo poznala na učinkovitosti, ko bo kandidat začel delati v vašem timu. Kajti le z pravilnim »inputom« boste dosegli, da bo novi sodelavec imel prave izkušnje in kompetence za dvig učinkovitosti.
Zato vodje in managerji, ko pride do iskanja novih talentov, upoštevajte naslednje nasvete:

Vzemite si čas in temeljito definirajte kaj želite, kakšne naloge bo novi sodelavec opravljal in kakšne kompetence mora imeti,

• Sodelujte v procesu in bodite lastnik procesa, ne pustite, da drugo odločajo, kdo bo delal v vašem timu,

• Uporabite svojo mrežo kontaktov, socialne medije in razširite novico, da iščete nove sodelavce,

• Posredujte predloge, komentirajte kandidate in si ne dovolite, da bi bili na koncu omejeni z izborom kandidatov.

 

Za konec naj samo ponovim naslednje; vsaka minuta investirana v proces zaposlovanja se vam bo povrnila z pravim sodelavcem, ki bo prispeval k uspehu vašega tima.


Avtor objave: Matjaž Brinc

Podeli z drugimi

THRIVE

:  to grow vigorously 
 
:  to gain in wealth or possessions  

:  to progress toward or realize a goal